Isi Kandungan Artikel

Tips untuk Pilih Kilang Kosmetik OEM di Malaysia

Sedang mencari kilang untuk menghasilkan produk sendiri? Sama ada anda baru sahaja bermula di dalam perniagaan atau sudah lama, Kilang Kosmetik OEM adalah amalan biasa bagi usahawan yang ingin menghasilkan produk sendiri. Menghasilkan produk jenama sendiri pada peringkat awal adalah sangat mencabar.

Ini kerana terdapat pelbagai perkara perlu dilakukan sebelum produk dihasilkan. Ramai yang sudah mencuba, tetapi hanya sebilangan kecil sahaja yang berjaya menjadi jutawan produk.Jangkaan pada tahun 2019 dan tahun 2020, statistik perniagaan menunjukkan perkembangan drastik dalam industri perniagaan khususnya produk oem seperti kosmetik, kecantikan dan kesihatan. Pada masa yang sama, ramai usahawan yang tenggelam selepas produk mereka di bina kerana produk mereka tidak mesra pengguna. 

Ikuti tips ini untuk mengetahui apakah ciri-ciri yang perlu ada pada Kilang Kosmetik OEM!

1. Dalami ilmu tentang berurusan dengan pihak Kilang Kosmetik OEM.

Bagi sesiapa yang telah lama berkecimpung di dalam bidang perniagaan, pasti setuju jika ada orang yang mahu mengambil kesempatan.

Perkataan jujur perlu diambil kira di dalam dunia perniagaan. Dengan adanya sifat jujur, maka urusan perniagaan dapat dijalankan dengan baik. Oleh itu, cuba cari dan dapatkan pihak pengilang yang sentiasa mengamalkan konsep kejujuran di dalam setiap urusan. Ilmu pengetahuan ini penting untuk mereka yang pertama kali ingin menghasilkan produk jenama sendiri.

2. Dapatkan Kilang Kosmetik OEM yang boleh membantu anda dalam bahagian pemasaran.

Tanpa pemasaran, produk anda tidak akan dapat perhatian pengguna.Cuba wujudkan situasi win-win situation di antara pihak pengilang dan pihak syarikat anda.Ini kerana ianya dapat membantu meningkatkan hasil jualan anda dengan berkesan. Sebagai kilang yang proaktif, mereka akan membantu dari segi pemasaran untuk membolehkan produk anda laris.

Untuk menghasilkan produk yang berkualiti tinggi, anda perlu memilih Kilang Kosmetik OEM yang menggunakan bahan-bahan mentah terbaik dan terhindar daripada bahan yang merbahaya. Hal ini kerana, isu produk yang menggunakan bahan terlarang seperti merkuri sedang hangat diperkatakan di Internet. Apabila perkara seperti ini berlaku, ramai yang akan menuding jari kepada syarikat anda, bukannya kepada pihak pengilang.Sebaik-baiknya, carilah pihak pengilang yang menggunakan bahan- bahan organik dan semula jadi dan elakkan bahan terlarang. Antara contoh bahan terlarang yang perlu dielakkan ialah paraben. Anda pasti pernah melihat label bertuliskan “paraben free“ pada produk-produk kecantikan. Paraben merupakan pengawet yang digunakan dalam berbagai macam produk perawatan tubuh untuk mencegah pertumbuhan bakteria, dan mikrobe lainnya pada krim dan kosmetik, terutama di tempat yang lembap seperti di bilik mandi. Bahan kimia pengganggu endokrin ini dapat diserap melalui kulit, darah, dan sistem pencernaan.

3. Kilang Kosmetik OEM hendaklah Punyai Kelulusan dan Pengiktirafan dari Badan Kerajaan.

Anda ingin bina produk jenama sendiri , sudah tentu anda mahu produk anda diiktiraf oleh 2 badan kerajaan ini iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) dan JAKIM.

Kebiasaannya, anda tidak perlu kemuka untuk dapatkan kelulusan, pihak Kilang Kosmetik OEM selalunya akan bantu anda untuk mendapatkan KKM.Proses ini akan bertambah mudah apabila Kilang Kosmetik OEM yang anda pilih itu sendiri mempunyai pensijilan dari badan-badan seperti Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) dan JAKIM.

Apabila anda punyai no siri KKM dan pengiktirafan Halal, ini akan memudahkan anda untuk meletakkan no siri KKM dan Logo Halal tadi di kotak produk anda. Tahukah anda, rata-rata pengguna pada hari ini apabila membeli akan semak produk itu punyai Logo Halal dan no siri KKM? Jika tiada, maka produk ini akan ditolak mentah-mentah oleh pengguna.

4. Kilang Kosmetik OEM menggunakan bahan-bahan dari sumber asli.

Untuk hasilkan produk yang berkualiti dan melepasi piawaian dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pengilang OEM ini hendaklah menghasilkan produk yang bahannya terdiri dari sumber yang asli.

Contohnya, jika anda ingin membuat produk mandian aroma terapi, produk itu hendaklah dari bahan-bahan yang asli seperti dari minyak zaiton, herba-herba dan essential oil.Produk anda hendaklah berikan manfaat pada pengguna dan bukannya memberikan mudarat pada pengguna. Oleh itu pemilihan kilang  yang menggunakan bahan-bahan dari sumber asli perlu di ambil berat.
Kini anda telah ketahui cara bagaimana untuk pilih Kilang Kosmetik  di Malaysia, tidak kisah jika anda berada di Perak, Selangor atau Kuala Lumpur. Anda bebas untuk pilih mana-mana kilang di kawasan anda.

Jika anda masih belum jumpa kilang yang sesuai, pilihlah VNI Scientific SDN BHD! Kami ada menawarkan formulasi bagi foundation terbaik 2020. Kami boleh membantu anda dan menawarkan harga yang berpatutan, penyediaan packaging, penyediaan sampel dari awal hingga akhir.